УСЛУГИ

ОПШТА И ПРЕВЕНТИВНА ВЕТЕРИНА

Ние веруваме дека превенцијата е најдобриот лек! Редовните годишни преглед ќе ни овозможат да спречиме, дијагностицираме и третираме болест во раните фази, честопати пред да забележите какви било симптоми. Третманот е поефикасен кога започнува порано, затоа превентивната нега му помага на вашето домашно милениче да живее долг и здрав живот со вас.

Нашата стратегија е да се фокусираме на превенција и благосостојба на вашиот миленик. Со Вас ќе разговараме за сите аспекти на здравјето на вашиот миленик  и заедно ќе работиме за да ја формулираме најдобрата стратегија . 

ХИРУРГИЈА

Вашето домашно милениче во одреден период од животот може да има потреба однекаков тип на хируршка интервенција. Ветеринарен центар Скопје ја разбира загриженоста што Вие ја имате кога своето милениче ќе треба да се подложи на општа анестезија, седација и хируршка интервенција. Затоа направивме значителна инвестиција во опрема и обука на персоналот за да ги минимизираме сите можни ризици.

Воспоставивме специфични протоколи за чистење на инструментите, површините и опремата со средства за дезинфекција специјално формулирани да ги минимизираат можностите од инфекција. Сите наши хируршки инструменти се стерилизираат со парна стерилизација во автоклав . Ако некој предмет не може повторно да се стерилизира, тој се фрла.

По направениот преглед, вашето домашно милениче ќе добие премедикација која содржи лекови за смирување и болка. Во текот на интервенцијата постојано го мониторираме крвниот притисок, температурата, отчукувањата на срцето, дишењето, заситеноста со кислород и нивото на анестезија. Ние користиме загреани хируршки маси за одржување на соодветна телесна температура во текот на целата операција.

Ветеринарот одговорен за вашето домашно милениче ќе комуницира со вас за операцијата, напредокот на вашето домашно милениче, прогнозата, закрепнувањето од операцијата и кога вашето домашно милениче може да биде отпуштено. Секое домашно милениче се испраќа дома со персонализирани упатства и домашен план за нега.

Повеќето хируршки рани имаат конци кои треба да се отстранат за 12-14 дена.

Тимот на Ветеринарен центар е специјализиран за оперативни зафати како :

 • Хирургија на меки ткива
 • Ортопедија
 • Офталмологија
 • Онкологија
 • Цревна ресекција (страни тела, случајни или повреди од лов)
 • Стерилизација и кастрации
 • Хернии ( кила)
 • Хирургија на желудник
 • Простатектомија
 • Цистомија
 • Уретромија

ИТНИ СЛУЧАИ

Знаеме дека секоја итна ситуација бара итна помош. Клиниката е екипирана од добро обучени ветеринари, ветеринарни техничари и асистенти кои работат како продолжение на нашата пракса за да обезбедат вашето домашно милениче да добие најдобра итна и критична нега тогаш кога е најпотребно.Итни случаи кои задолжително бараат брза ветеринарна реакција се: интоксикации ( труења) од различен тип, сообраќајни несреќи, торзија на желудник ( преплет) и комплицирани породувања.

ВАКЦИНАЦИЈА

Редовните вакцинации се најлесниот и најефикасниот начин да се спречат многу вообичаени болести и инфекции како дистемпер вирус (штенечак или дрвен бес, беснило, парвовироза, лептоспироза, хепатит и параинфлуенца кај кучиња. Кај мачки вакцинацијата вклучува превенција за панлеукопенија, калици вирус и ринотрахеит. Распоредоткој треба да го почитуваме се формулира врз шема за вакцинација соодветна на возраста на Вашето миленичето.Кучињата треба да ја примат првата доза на повеќенаменски вакцини на возраст од 42 дена, а мачињата од седмата недела на живот. Тие мора да се повторуваат во наредните месеци, а и понатаму, за да се обезбеди здрав и среќен живот. Со полна доверба дозволете Ветеринарен центар да се грижи за здравјето на вашето домашно милениче уште од самиот почеток.

Микрочипирање

Микрочип е трајна лична карта на вашето домашно милениче. Микрочип за миленичиња – со големина на зрно ориз – оди под кожата на вашето домашно милениче. Оваа трајна лична карта никогаш не може да се отстрани или да стане невозможна за читање. HomeAgain повторно ја користи оваа лична карта за да ве контактира и да се обедини со вашето домашно милениче.

бањање и козметика

Одржувањето на вашето куче здраво не вклучува само хранење со квалитетна храна, редовно вакцинирање, вежбање и играње со нив и љубов кон нив. Опфаќа и дотерување. Некои луѓе го сметаат дотерувањето како активност што само ги подобрува визуелните и естетските квалитети на кучето, но тоа е само половина од приказната. Втората задача, која е исто така поважна задача на дотерување е да го одржувате вашето куче удобно и здраво.

СТОМАТОЛОГИЈА

Оралното здравје е исто толку важно за животните, колку што е важно и за луѓето. Општите здравствени проблеми често се поврзани со орални проблеми.

Пародонталната болест предизвикува лош мирис во устата, гингивити во напредни случаи, губење на забот. Тоа се однесува на 85% од кучињата како и мачкисо возраст над 5 години. Го намалува животниот век, нарушувајќи го општото здравје, бидејќи бактериите во устата мигрираат кон други органи (бубрези, црн дроб, срце) предизвикувајќи проблеми во иднина.

Закажете состанок за чистење на забите на вашиот најдобар пријател!

ОРТОПЕДИЈА

Ветеринарна ортопедија е област која вклучува брзи динамичен развој. Тоа е специјалност која има за цел да дијагностицира и третира болести и деформитети поврзани со коските, мускулите, лигаментите и зглобовите на животните.

Постојат неколку коскени заболувања кои се независни од траума, како што се вродени дислокации, деформации на коските, дисплазии, неоплазми и артрози. Трауматологијата се занимава со траума на мускулно-скелетниот систем, односно повреди кои вклучуваат коски, зглобови, тетиви на торакални и карлични екстремитети, карлица и ‘рбет.

Употребата на нови материјали и напредни техники им овозможува на животните кои страдаат од фрактури да се вратат на своите физички активности што е можно поскоро.

ЕХОКАРДИОГРАМ

Ехокардиограмот кај кучиња и мачки е ултразвучен преглед кој користи рефлектирани звучни бранови (ехо) за да се добие сликата на срцето и неговите структури. Покрај ехокардиограмот, може да се користат и низа други тестови и прегледи за да помогне во дијагностиката на ветеринарот и во неговата работа.

Како и кај нас луѓето, на домашните миленици им е потребно посебно внимание во случај на срцеви заболувања. Ветеринарот ќе искористи неколку тестови кои се вообичаени за луѓето, но кои многумина од нас можеби никогаш не ги сметале за неопходни и кај животните.

УЛТРАЗВУК

Ултразвукот е метод на испитување кој користи рефлексија на звук за да добие слики и да дијагностицира разни болести на абдоминалните органи и површните структури. 

Тоа е неинвазивна и безбедна техника која обезбедува корисни информации како и во случаи на бременост, одредување на развојот на плодот, гестациската старост и одржливоста на фетусите.

ЛАБАРАТОРИЈА

Ветеринарен центар има своја клиничка лабораторија, за спроведување на тестирањата и издавање на извештаи. Во нашиот центар се извршуваат тестирања на крв, измет и урина. Како и кај хуманата медицина, клиничката основа врз лабораториските тестови ни помага во дијагностицирањето и лекувањето на најразновидните патологии.

Испитувањата треба да се вршат на празен стомак и крвта да се зема  вообичаено од видливите вени на екстремитетите а може и одјугуларната вена (врат), бидејќи тоа е полесен начин за пристап, кој предизвикува помалку непријатности кај животното.

Најчести видови на лабораториски испитувања кои се вршат во Ветеринарен центар се:

 • КРВНА СЛИКА (ERY, LEU, HGB, PCV, MCV, MCH, MCHC, PLT)
 • БИОХЕМИЈА –СПЕКТРОФОТОМЕТРИЈА (ALT, AST, AP, CK, g-GT, BIL-total, BIL-Direct, TOTAL-PROTEINS, АЛБУМИНИ, КРЕАТИНИН, УРЕА , ГЛУКОЗА, ФОСФОР-неоргански, КАЛЦИУМ, ХЛОР, МАГНЕЗИУМ, ЈОД . Резултатите од биохемискиот профил се под постојана квалитетна контрола која вклучува проценка по вообичаени стандарди.
 • АНАЛИЗА НА УРИНА (леукоцити, нитрити , ph, специфична тежина, протеини, глукоза, кетонски тела, уробилиноген, билирубин, крв, креатинин, уреа, седиментација на урина).
 • КОПРОЛОШКА АНАЛИЗА (Откривање на паразитски јајца во фецесот на животните користејќи техники на седиментација и флоатација)

РЕНТГЕНОЛОГИЈА

Рентгенолошкиот преглед е брз, лесен и минимално инвазивен. Тој претставува  важен сојузник во дијагностицирањето и следењето на клиничките случаи. Неговите главни индикации се евалуација на коскено-артикуларни лезии, кардиопулмонални нарушувања, нарушувања на гастро-интестиналниот тракт (како што се мегаезофагус, гастрични торзии и дилатации, пречки, радиоактивни туѓи тела, скршеници, дислокации).

Радиографијата може да се изврши со или без контраст.

ИЗДАВАЊЕ ДОКУМЕНТИ И ПАСОШИ

 • Издавање документи за транспорт на животно преку граница
 • Издавање санитарна потврда овластена од Министерство за здравство на РМ
 • Издавање потврда за вакцинација против беснило на лица каснати од животно