5 Причини за поттикнување на интеракција помеѓу деца и животни


Дали влакнестите се добри за малите? ДА, ДА и ДА . Научните студии докажаа дека поттикнувањето контакт помеѓу деца и животни обезбедува подобрувања во нивната физичка благосостојба, покрај сите пријателства, забава и извонредни моменти што можат да ги доживеат заедно. 

Затоа, овде наведовме 5 причини за стимулирање на односот на децата со домашни миленици. Погледнете дека: 

1. СОЖИВОТОТ ПОМЕЃУ ДЕЦАТА И ЖИВОТНИТЕ ЈА НАМАЛУВА ВЕРОЈАТНОСТА ЗА ДЕТСКА ВОЗНЕМИРЕНОСТ И СТРЕС

Анксиозноста и стресот се симптоми кои исто така можат да бидат дел од секојдневниот живот на најмалите. Особено ако земеме предвид ненадејни промени во рутината или ограничувања и проблеми во социјалниот живот. Поради оваа причина, друштвото со мачки и кучиња ја фаворизира релаксацијата на децата, обезбедувајќи начин на бегство и забава во нивниот секојдневен живот. 

Една студија објавена од Универзитетот во Оклахома, во Соединетите Држави, ја следеше рутината на повеќе од 640 деца на возраст меѓу 4 и 10 години, заедно со нивните миленици, за 18 месеци и потврди: контактот со животните ја намалува ранливоста на децата на болести на вознемиреност и стрес.  

2. ДОМАШНИТЕ МИЛЕНИЦИ ПРИДОНЕСУВААТ ЗА РАЗВОЈ НА СОЦИЈАЛНА ИНТЕРАКЦИЈА

Способноста да комуницирате со други луѓе не е секогаш вештина што природно се развива кај нашите деца. Се разбира, не можеме да ги присилиме на ова, но можеме да обезбедиме стимулации за натурализирање на практиката во нивниот секојдневен живот и да ги направиме пријатни за време на овој процес. 

И погоди што? Домашните миленици можат да бидат клучни делови за ова. Универзитетот во Кембриџ, Англија, преку научна студија потврди дека децата кои имаат силна врска со животните многу побрзо учат да споделуваат, да комуницираат и да се изразуваат. 

Истражувањето се одвиваше врз основа на анализа на однесувањето на мали деца од 2 до 12 години и исто така откри дека покрај социјалните интеракции, контактот помеѓу децата и животните ја стимулира и нивната самодоверба. Ова се случува затоа што со домашните миленици тие доживуваат интеракции без расудување, на пример.  

3. ЗАЈАКНУВАЊЕ НА ИМУНОЛОШКИОТ СИСТЕМ 

На почетокот, можеби дури и ќе помислите: „како така? Што ако детето е алергично на животинска коса? ”. Но, смири се, објаснуваме! 

Студија на Универзитетот во Висконсин, САД, потврди дека, спротивно на она што многумина веруваат, миленичињата не предизвикуваат алергии кај бебињата. Соживотот меѓу децата и животните од рана возраст го фаворизира развојот на имунолошкиот систем на малите, намалувајќи ја можноста за манифестирање на алергиски реакции, па дури и хронични состојби како астма. 

За време на истражувањето, 275 деца биле следени во текот на три години. 

Етничко девојче игра со мачка што држи USB кабел дома за внатрешни работи

4. ДЕЦАТА КОИ ЖИВЕАТ СО ДОМАШНИ МИЛЕНИЦИ ИМААТ ТЕНДЕНЦИЈА ДА НЕ БИДАТ СЕДЕНТНИ ИЛИ ДА РАЗВИВААТ ДЕБЕЛИНА

Да се ​​има со кого да си игра и да вежба е од суштинско значење за растот на децата. И, повторно, домашните миленици (во овој случај, главно кучиња) можат да бидат одлични сојузници за овој вид активност. 

На пример, играње ознака, играње топка и придружни миленичиња за време на прошетка се одлични начини да го задржите вашето дете во движење. 

И за да ги докажат овие информации, истражувачите од Универзитетот Сент Georgeорџ, во Англија, ја анализирале и споредиле врската со седентарен начин на живот кај деца кои пораснале во друштво на кучиња со оние кои не го делеле своето детство со домашните миленици. 

Тие користеа монитори на активности за да ги забележат и разберат нивоата на движење на повеќе од 2.000 деца (на возраст од 9 и 10 години) во текот на една недела. Резултатот беше дека најмалите кои ги споделуваа своите рутини со кучиња, во просек покажуваа повеќе од 5 часа дневни физички активности. Децата кои немале животни се движеле помалку од 11 минути. 

5. ANIMИВОТНИТЕ МОЖАТ ДА СТИМУЛИРААТ РАЗБИРАЊЕ ЗА ВРЕДНОСТИТЕ И ОДГОВОРНОСТИТЕ

Ова е бонусна причина. Резултат на искуството на Вет Плус во грижата за домашни миленици!

Интеракцијата помеѓу децата и животните е врата на можностите за едукација на најмалите за одговорностите и основните лекции за формирање на нивно државјанство. Грижата за домашно милениче е многу повеќе од само обезбедување храна, место за спиење и да имате потреба. Односот помеѓу луѓето и животните е акт на афективна со-одговорност, при што едниот придонесува што е можно повеќе за благосостојбата на другиот.

Да се ​​научи на децата дека животните не се играчки и дека имаат обврска да обрнат внимание и да бидат присутни во секојдневниот живот на крзнените, е од суштинско значење за да сфатат дека нивните постапки имаат реакции. Да не спомнувам дека како што растат децата, нивните возрасни членови на семејството можат да поттикнат исполнување на задачите (според нивната возрасна група) за грижа за домашни миленици.