Хепатит


Хепатитисот претставува заболување на црниот дроб, кој е еден од најголемите жлезди-органи во организмот. Овој орган има многу функции, од кои некои се сметаат за животно важни. Истражувањата покажуваат дека црниот дроб извршува околу 1500 биохемиски функции. Затоа, важноста на овој орган е изразито голема.

Хепатитисот е заболување на црниот дроб кое се карактеризира со нагло и изненадно јавување на симптоми и сериозен тек на болеста. Еден од основните проблеми при хепатитисот е тоа што црниот дроб може да функционира и со 70% оштетен паренхим, без сопственикот да забележи сериозни нарушувања. Следователно, кога симптомите се појавуваат, црниот дроб веќе функционира со помалку од 30% од својот физиолошки капацитет.

Заболувањето на црниот дроб, односно хепатитисот, се појавува со различни клинички знаци, кои зависат од стадиумот на заболувањето. Почетните симптоми вклучуваат губење на апетит, губење на тежина, периодични проблеми со дефекација (пролив па запек), зголемена жед и пребојување на урината со жолта боја. Телесната температура може да биде зголемена, да има апатија, одбивање на храна и прогресивно повраќање се симптоми кои се јавуваат кога болеста напредува. Видливите слузници (конјуктиви, непца и деловите на кожата околу стомакот) добиваат жолта боја. Карактеристична боја на урината е портокалова, додека фецесот е црн. Летаргичната состојба на болното куче го истоштува организмот брзо. Во некои случаи може да се јави и насобирање на течност во стомакот (асцитес), што дополнително ја влошува состојбата на организмот. Ретко, ако не се превземат мерки, може да се јави и хепатична кома. Во случај на хепатитис, е многу важно да го однесете своето куче кај ветеринар за помош.

Причините за заболувањето на црниот дроб (хепатитис) можат да бидат различни. Некои од причините вклучуваат:

  1. Неконтролирано и несоодветно користење на лекови: Повеќето лекови имаат несакани ефекти кои можат да предизвикаат оштетување на црниот дроб. Анестетиците, опијатите и антибиотиците можат да ја оштетат функцијата на црниот дроб. Некои сопственици, без консултирање со ветеринар, ги користат антибиотиците од групата на тетрациклин (на пример, Вибрамицин) во поголеми дози од препорачаните. Истиот ефект може да го предизвикаат и лековите од групата на триметоприм, некои антипаразитни лекови и други, што го оштетуваат црниот дроб и го нарушуваат неговото функционирање.
  2. Влијание на хемиски и биолошки соединенија: Афлатоксикозата е состојба на труење на организмот предизвикана од габички. Овие габички можат да бидат присутни во производите кои не се правилно складирани (наменети за животни и рафинираните производи од мелницата и пекарницата). Присуството на тешки метали исто така може да предизвика оштетување на функцијата на црниот дроб. западношкотскиот бел териер, на пример, не може да го излучи бакарот од телото, па таа се натрупува во црниот дроб.
  3. Заразни агенси: Вирусите (причинителот на инфективниот хепатитис), бактериите, габички (системски микози, протозои, Токсоплазмоза и други) се сите причинители кои можат да предизвикаат оштетување на функцијата на црниот дроб.
  4. Системски и метаболички пореметувања: Заболувањата на другите органски системи може да имаат непосредно влијание на функцијата на црниот дроб. Некои примери вклучуваат акутен панкреатитис, акутна хемолитичка анемија, болести на срцето и други.
  5. Травматски пореметувања и механички повреди: Физичките повреди и травми на црниот дроб можат да предизвикаат сериозно навредување на здравјето на кучето.

Заболувањето на црниот дроб (хепатитисот) е сериозно и може да го наруши здравјето на вашето куче. За успешна терапија, е од суштинско значење да се постави точна дијагноза преку клиничка слика и лабораториски тестови. Рековалесцентската фаза бара примена на нормализиран диетален режим. Редовните контроли кај ветеринар се неопходни како дел од лекувањето и за одржување на добро здравје на кучето со хепатитис.