Донација на крв кај животните: Разберете ја важноста и потребата


Донацијата на крв е акција која, иако е многу благородна и неопходна, сепак не е толку позната и одекнува меѓу предавачите на миленичиња. Ја разбираме важноста на оваа акција меѓу луѓето, но подеднакво е важно да се зајакне дека обезбедувањето добра банка за крв достапна за животните е исто така гаранција за нова можност за живот за неколку четириножни пријатели.

Нормално е за некои луѓе да се плашат да даруваат крв од крзно, но всушност, сè додека донацијата ја води професионалец специјализиран за ветеринарна медицина, нема ризици или несакани ефекти. Целокупната постапка за дарување крв од животинско потекло се изведува прецизно, следејќи ги строгите критериуми за да се обезбеди благосостојба на домашните миленици. 

Во секоја донација се зема само минимална количина на крв, без да се земе повеќе од половина час. Процесот обично се изведува на вратот на милениците, бидејќи тоа е регион со добра циркулација на крвта. 

ЗОШТО ДА ГО НАПРАВИТЕ ВАШЕТО ДОМАШНО МИЛЕНИЧЕ ДАРИТЕЛ НА КРВ ОД ЖИВОТНИ?

„Дарувањето крв е чин на loveубов и солидарност со другите домашни миленици на кои им е потребна помош. (Барук)

Обично, трансфузијата на крв помеѓу животните се одвива во итни ситуации и придонесува за намалување на симптомите на анемија и дисфункција на крвта. Со земање на вашето домашно милениче да дарува крв, ќе придонесете за здравјето и грижата за пациентите кои страдаат од причини како што се: 

 • Болести кои се пренесуваат преку крлежи
 • Прегази
 • Панкреатитис
 • Каснувања од отровно животно
 • Бубрежна инсуфициенција
 • Интоксикации
 • Коагулопатии (нарушувања на крварењето или згрутчување на крвта)

Куче што лиже насмеано млад ветеринарен лекар на клиника

КАКО ТЕЧЕ ПРОЦЕСОТ НА ДОНИРАЊЕ?

Дарувањето крв од животинско потекло е брза постапка. Кај мачките е околу 20 минути, а количината на извлечена крв е 60 ml. Кај кучињата, донацијата варира во просек 15 минути и повлекувањето на крвта е 450 ml. 

За време на постапката, миленичињата треба да молчат за време на донацијата (во некои случаи, се препорачува дури и благ седатив за да се одржи животното смирено – но сето тоа зависи од професионалната проценка на одговорниот ветеринар – секогаш давајќи приоритет на благосостојбата на миленичето). За време на донацијата, се изведува венски пристап (обично се изведува на вратот), така што крвта тече од вената на донаторот во вреќата, која ќе биде во постојано движење за да се осигура дека нема да дојде до коагулација. 

Isивотното кое ќе дарува крв се препорачува да остане посно до 4 часа пред постапката. И јасно е дека во знак на благодарност и начин да се стимулира благосостојбата на животното, установата што ја прима донацијата ќе му понуди некои ужинки за да го расположи по неговиот actубовен чин. 

Многу е важно да се напомене дека донациите на животинска крв може да се прават на секои 3 месеци, така што нема ризик од компликации во здравјето на миленичето кое донира крв. 

Catелка мачка со жолти очи ја држи ветеринар во клиника.

КАРАКТЕРИСТИКИ ЗА МАЧКАТА ДА ДАРУВА КРВ

Предуслови за пичка да дарува крв се: 

 • Минимална тежина од 6 кг
 • Бидете помеѓу 1 и 8 години
 • Бидете здрави, вакцинирани и без болви и крлежи
 • Негативно ИВФ / ФеЛВ

КАРАКТЕРИСТИКИ НА КУЧЕТО ДА ДАРУВА КРВ

Ако донаторот е хан, потребните карактеристики за донацијата се:

 • Минимална тежина од 30 кг
 • Бидете здрави, вакцинирани и без болви и крлежи
 • Бидете помеѓу 1 и 8 години