Грижа за кученца: Совети за нови сопственици на миленичиња


Дека секое кутре е многу симпатично, веќе знаеме. Но, друга клучна информација е: грижата за кученцата бара посебно внимание од старатели. Тие бараат двојно зголемен изглед во првите месеци од животот. И, исто така, знаеме дека прашањата во овој момент се движат од кој начин да се купи до вистинската возраст за првите вакцини.

Имајќи го тоа на ум, ви подготвивме совети за грижа за вашето кученце во првиот момент и какви одлуки треба да донесете, размислувајќи за квалитетот на животот на вашиот нов пријател. Ајде?

ГРИЖА ЗА КУЧЕНЦА ВО АДАПТАЦИЈА И ОД ДЕН НА ДЕН

Кога пристигнуваат во своите нови домови, кученцата се соочуваат со тотално поинаква околина и со луѓе, простори, па дури и други домашни миленици на кои сè уште не биле навикнати. И грижата за кученцата во првите денови се рефлектира во односот што ќе го имаат со своите старатели во текот на целиот живот. 

Важно е да се запамети дека процесот на адаптација варира од домашно милениче до домашно милениче. Затоа, обидете се да му го олесните ова време на вашето домашно милениче со многу смиреност и внимание, така што тој наскоро ќе се почувствува аклиматизиран и удобен да ви ја врати целата ваша loveубов!

И суштински совет за да се обезбеди благосостојба на миленичето е да се подготви посебен агол за него. За да ја изберете оваа локација, идеално е да обрнете внимание на некои упатства како што се: дали има доволно простор? Дали е проветрено? Дали има сенка? Запомнете дека од суштинско значење е вашето кученце да има место каде што може да игра, да спие и да јаде мирно 

ХРАНЕЊЕ НА ВАШЕТО КУЧЕНЦЕ 

Размислувањето за хранење на вашето кученце или маче е исто така една од основните грижи, бидејќи тоа влијае на квалитетот на животот на миленичето. Затоа, изберете оброци наведени од ветеринарен професионалец и кои одговараат на возраста на вашето домашно милениче. Важно е да се обрне внимание на фактот дека во оваа фаза тие сè уште се навикнати само на млеко, а вреден совет е: понудете влажна храна и постепено менувајте ја додека не се навикнат на посувата храна. 

Друга важна точка е да започнете од почеток со рутина за храна. За да го направите ова, воспоставете фиксен распоред за хранење (за кучиња, мачките мора да имаат сува храна секогаш на располагање) и ставете ја количината на храна индицирана за возраста на миленичето (е наведена ветеринарна проценка за да се разбере процесот на раст и развој на секој животно). 

Како и да е, храната треба да се случи без претерување, добро? Многу храна може да доведе до дебелина, но од време на време може да се земе предвид и лекувањето, а тоа може да дојде преку закуски или кесички. 

ШЕГИ 

Од мала возраст е важно да го охрабрувате вашето домашно милениче да прави некаков вид вежба секој ден, а тоа може да се случи преку игра. Некои тутори, всушност, имаат навика да ги користат овие моменти за да вметнат игри со облекување во секојдневниот живот на кутрето, како начин да се забавуваат и истовремено да се образуваат. 

Други играчки , како што се заби, топки и јажиња може да му донесат многу радост на вашето домашно милениче. Но, запомнете дека давањето многу loveубов е исто така дел од грижата за сите домашни миленици, па секогаш кога имате малку време, милете го вашиот пријател.

ЗДРАВЈЕТО ЗАСЛУЖУВА ДВОЈНО ВНИМАНИЕ!

Здравјето е една од грижите за кученцата на која треба повеќе внимание. Покрај тоа што обезбедува подобар квалитет на живот, тоа им овозможува да одат по улица и да остваруваат контакт со други животни безбедно. Ние сакаме да го видиме вашето кученце здраво и, од таа причина, тука набројавме процедури за кои треба да внимавате: 

ВАКЦИНАЦИЈА 

Вакцините работат како привремена имунизација за вирусни и бактериски болести. Тие ќе придонесат за создавање на антитела и поздрав живот за вашето кученце, затоа нека биде ажурирана картичката за вакцинација. 

За кучињата, вакцинацијата започнува во шестата недела со V10 или V8, проследена со вакцина со заштита од грип, џардија и беснило. Заштита од лептоспироза се јавува во рок од шест месеци по V10 или V18. Додека вакцинацијата против лајшманиоза може да се направи од четири месеци и има 3 дози. Важен совет е да се почитува интервал од 21 до 30 дена по секоја вакцина . Откако оваа табела за вакцинација е завршена, вакцините стануваат годишни. 

За мачиња, распоредот за вакцинација се состои од четирикратно мачкино потекло, познато како V4, или петкратно и против беснило. Првата доза може да се земе помеѓу 8-та недела, со интервал од недели. По првата година, мачката мора да се вакцинира годишно со доза на мачки четирикратно или петкратно и доза на беснило.