Хипертензија кај кучиња и мачки: Разберете што е тоа и како влијае на животните


Хипертензијата кај кучињата и мачките е состојба што влијае на телото на нашите животни (како и нашето) преку ненормално зголемување на крвниот притисок. Во случај на домашни миленици, оваа ситуација се јавува на секундарен начин, со други зборови: се појавува од други болести, како што се болести на бубрезите , хиперадренокортицизам (или Кушингов синдром) и феохромоцитом (тумор кој лачи хормони). 

Од суштинско значење е да се спроведе специјализиран ветеринарен мониторинг за да се разбере како е здравјето и притисокот на вашето домашно милениче, бидејќи ако не се контролира хипертензија кај кучиња и мачки, тоа може да предизвика сериозни компликации во очите, мозокот, бубрезите и срцето на миленичето. Најчести последици се слепило, срцева слабост, бубрежна слабост и мозочен удар. 

НО, ШТО Е ХИПЕРТЕНЗИЈА КАЈ КУЧИЊА И МАЧКИ?

Хипертензијата се состои од покачување на нивото на притисок во артериите на животното. Крвниот притисок е неопходен за функционирање на организмот на домашните миленици, тоа е силата што се создава во садовите на телото, според срцевиот ритам, примајќи и испраќајќи крв до целиот систем на животни. 

Поради оваа причина, колку е помал отпорот на крвните садови на циркулацијата на крвта, толку е помал притисокот на животните. Истото важи и за обратното: колку е поголема отпорноста на крвните садови, толку е поголем крвниот притисок на домашните миленици, што резултира во системска артериска хипертензија. 

Важно е да се запамети дека високиот крвен притисок е компликација која обично се појавува главно кај постари животни, кои веќе немаат целосно функционирање на нивните органи. Затоа, на овие миленици им треба дополнително внимание од нивните старатели за да избегнат страдање од последици од хипертензија кај кучиња и мачки. 

ПРИЧИНИ ЗА ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК КАЈ ЖИВОТНИТЕ

За разлика од нас луѓето, високиот крвен притисок кај животните се јавува како резултат на други болести, како што споменавме погоре. Но, дури и кај домашните миленици, постојат особености меѓу причините што предизвикуваат хипертензија кај мачки и кучиња. Мачките може да имаат суштинска хипертензија, што се случува без основна причина.

Кај мачките можни причини се: хронично заболување на бубрезите, хипертироидизам и хипералдостеронизам. Додека кај кучињата, покрај хроничното заболување на бубрезите, хиперадренокортицизмот и дебелината се детерминативни фактори за висок крвен притисок. 

ЗНАЦИ ШТО МИЛЕНИЧЕТО ГИ ПОКАЖУВА КОГА ЖИВЕЕ СО ХИПЕРТЕНЗИЈА

И покрај тоа што е тешка состојба да се идентификува, бидејќи претставува симптоми кои можат да укажуваат на други болести, некои од знаците на хипертензија кај кучињата и мачките се: 

  • Пиење вода и мокрење повеќе од нормално
  • Несвестица, вртоглавица и слабост
  • Прекумерен замор
  • Крварење од носот
  • Тешкотии при дишењето
  • Постојана кашлица
  • Проблеми со видот
  • Промени во очите, како што се проширена зеница или крварење
  • Анксиозност и вознемиреност

Куче во ветеринарната канцеларија

КАКО ДА СЕ ИЗМЕРИ И ДИЈАГНОСТИЦИРА ХИПЕРТЕНЗИЈАТА КАЈ КУЧИЊАТА И МАЧКИТЕ

Прво, важно е да се напомене дека точната дијагноза може да ја утврди само квалификуван ветеринарен професионалец, откако ќе бидат извршени потребните испити за да се разбере состојбата на миленичето. 

Постојат два начина да се измери крвниот притисок кај кучињата и мачките: директен и индиректен. И двајцата имаат за цел да го пресметаат систолниот притисок (најголем притисок за време на срцевиот циклус и најмал притисок што се јавува во срцето при наводнување на телото на животното со крв). 

Директниот метод вклучува уред, кој е воведен во една од главните артерии на пациентот, кој се состои од поинвазивна алтернатива. 

Доплерот е алтернатива за мерење на притисокот на животното, кое користи технологија за засилување на пулсниот звук. За тоа, потребно е миленичето да биде што е можно смирено, бидејќи повеќе фактори можат да го променат резултатот. Стресот, напнатоста и болката, на пример, можат да ги направат кучето или мачката немирни, па понекогаш само еден преглед не е доволен. Особено во случај на кучиња постари од пет години, овој тип на проверка е обично посоодветен.

ДИЈАГНОСТИЦИРАНА Е ХИПЕРТЕНЗИЈА КАЈ МИЛЕНИЧЕТО: ШТО СЕГА?

Дијагнозата на хипертензија кај кучиња и мачки може да биде застрашувачка, но со потребната грижа, можно е да се гарантира квалитетот на животот и благосостојбата на животните, дури и со оваа состојба. Основно е овие животни да вршат рутински прегледи на секои 3 месеци, за да се потврди ситуацијата и да се добие потребната ветеринарна нега. 

И тестовите како што се комплетни крвни тестови и тестови на урина, исто така, треба да бидат дел од распоредот на милениците: на секои 6 месеци. 

За третман, ветеринарот може да укаже на грижа заснована врз лекови (како и онаа што ја правиме ние луѓето), преку вазодилататори (лекови кои работат на подобрување на крвните садови, овозможувајќи им да поддржат поголем проток на крв). 

Но, покрај тоа, подеднакво е важно да се случи и грижата за телото на миленичето. Потребни им се физички активности и урамнотежена исхрана за да го контролираат индексот на крвен притисок во нивното тело. Запомнете: ветеринарниот надзор е од суштинско значење, но исто така е на воспитувачите да обрнат внимание и грижа за последиците од хипертензија кај кучиња и мачки да не станат екстремни во животот на животните. 

И ВО СЛУЧАЈ НА ВОНРЕДНА СОСТОЈБА: ДОЈДЕТЕ ПРО ВЕТ ПЛУС! 

Секогаш можете да сметате на тимот професионалци Вет Плус за да обезбедите најдобра грижа, со грижа и почит кон вашиот крзнен. Во овој период на изолација, поради КОВИД-19, продолжуваме да примаме миленичиња за клиничка, хируршка, итна и итна помош. На крајот на краиштата, нашите крзнени не можат да останат без грижа! ❤

Подолу, ги споменуваме ситуациите во кои миленичињата треба да бидат однесени во ветеринарната болница:

– Каснувања од отровно животно

– Стомачна болка

– Недоволност

– Тешкотија при мокрење / евакуација

– Заплена

– Пороѓај

– Трауми (автомобил, паѓање од висина, тепачки, длабоки повреди)

– Често повраќање

– Интоксикација (случајно внесување отров против инсекти, стаорци, лекови, чоколадо, грозје, лилјани)

– Тешкотии при дишење

– Несвестица

– проституција / апатија

➡ Бараме туторите задолжително да користат маски кога го носат своето милениче во Болницата според Уредбата донесена од градот inонивил.