Кога повраќањето на мачка укажува на сериозен проблем?


ДА РАЗБЕРЕТЕ НИЗ ШТО МИНУВА ВАШАТА МАЧКА Е ОД СУШТИНСКО ЗНАЧЕЊЕ ЗА ДА ГИ ПРЕЗЕМЕТЕ СЛЕДНИТЕ ЧЕКОРИ ПРИ ЛЕКУВАЊЕ НА ПОВРАЌАЊЕ НА МАЧКА. И НИЕ ПОДГОТВИВМЕ ИНФОГРАФИК СО ЦЕЛОСНИ ИНФОРМАЦИИ ЗА ОВАА ТЕМА, ЗА ДА СЛУЖИМЕ КАКО ПРИРАЧНИК ЗА РАЗБИРАЊЕ, СО СОВЕТИ ЗА ПРИЧИНИТЕ И ИНДИКАЦИИТЕ ЗА ТОА КАКО ДА СЕ ПОСТАПИ ПОНАТАМУ.

Накратко наброивме неколку теми во нашиот инфографик за повраќање на мачки и во овој текст, за да ви ја олесниме контекстуализацијата на темата. Погледнете дека:

ТОПЧИЊАТА СЕ МНОГУ ЧЕСТИ КАЈ ОВИЕ МАЧКИ, НО ВНИМАВАЈТЕ: ПОВРАЌАЊЕТО СО МАЧКА МОЖЕ ДА УКАЖЕ НА СЕРИОЗНИ БОЛЕСТИ!

Кога пичките страдаат од гастроинтестинален проблем, тие можат да покажат знаци како што се повраќање, дијареја, запек, гадење, анорексија и губење на тежината. Но, како да знаете дали повраќање се јавува само поради голтање на косата, на пример, нешто многу честа појава меѓу овие мачки или има некој посериозен здравствен проблем?

Повраќањето може да биде предизвикано од болести на желудникот или цревниот тракт, но потекнува и од други заболени органи кои можат да ја отрујат крвта. Списокот на не-гастрични причини за повраќање е обемен и се движи од панкреатитис до проблеми со бубрезите, на пример.

РЕГУРГИТАЦИЈА НАСПРОТИ ПОВРАЌАЊЕ: РАЗБИРАЊЕТО НА РАЗЛИКАТА Е ОД СУШТИНСКО ЗНАЧЕЊЕ ЗА СЛЕДЕЊЕ НА ЗДРАВЈЕТО НА ВАШАТА МАЧКА

За да се идентификува изворот на проблемот, од суштинско значење е да се знае клиничката дефиниција за повраќање и како овој симптом се разликува од регургитација. 

Повраќање: енергично исфрлање на содржината на желудникот преку устата, што вклучува силна контракција на стомачните мускули. 

Регургитација: кога храната што се исфрла доаѓа од устата или хранопроводот.

Подобро ја објаснуваме секоја од овие ситуации во инфографикот подолу!

КОГА ДА ЈА ОДНЕСЕТЕ МАЧКАТА НА ВЕТЕРИНАР?

Во суштина, во секоја ситуација кога пичката се појавува со повторено повраќање. Но, особено, во ситуации кога вашата мачка повраќа повеќе од еднаш, изгледа болно, многу е важно веднаш да го однесете на помош на ветеринар. 

За да ја направите услугата уште поагилна, се препорачува да се земе повраќање на пичката во контејнер, така што ветеринарот може да го анализира. Исто така е важно да се обидете да запомните кога мачето започна да повраќа и колку пати се случило, за да го известите за време на грижата. 

ЗНАЦИТЕ ШТО ОЗНАЧУВААТ НЕШТО ПОСЕРИОЗНО СЕ:

  • Повраќање има крв
  • Миленичето изгледа дека сака да повраќа, но не може
  • Се чини дека мачката е отечена, вклучително и во стомакот
  • Дали се сомневате дека проголтал нешто токсично или отровно
  • Миленичето има треска или е депресивно
  • Неговите непца се бледи или жолтеникави
  • Вашата мачка или кученце не ги примила препорачаните вакцини
  • Се чини дека миленичето има болка
  • Дијареата се јавува истовремено

И запомнете: за точна дијагноза и третман според потребите на вашиот кожен, од суштинско значење е да се спроведе ветеринарна консултација лице в лице. Само тогаш професионалците ќе можат да ги утврдат и да ги дадат потребните насоки за благосостојба на пичката.