Краста кај кучињата: Што е тоа и како да се третира?


Демодектичката краста е болест што предизвикува непријатност и здравствени проблеми кај нашите четириножни пријатели, влијаејќи на нивната кожа и предизвикувајќи повреди што можат да доведат до потешки рани. Може да биде познато и како кучешка лепра, црна шуга или демодииоза и се состои од воспалителна паразитска дерматопатија, која е предизвикана од гринот Демодекс канис.

Овој Мите е дел од здравата микробиота на кожата на кучиња, присутен во мали количини, во внатрешноста на фоликулите на влакната (корените на влакната). За да се смета за болест, мора да има неконтролирана пролиферација на Мите, што, генерално, е под влијание на генетски и имунолошки фактори. Во нормални услови, имунолошкиот систем на нашите миленици е задолжен за контрола на популацијата на Demodex canis, со што се спречува манифестирање на болеста кај повеќето животни. Ова е една од причините зошто некои домашни миленици развиваат болест, а други не.

ВИДОВИ НА ДЕМОДЕКТИЧНА КРАСТА

Демодектичката краста може да се случи во животот на нашите миленици на два различни начина. Првиот е малолетничка форма, која се јавува кај кученца што има генетска предиспозиција за манифестирање на болеста, стекната во наследна форма од нивните родители. Другата форма се јавува во зрелоста, обично кај животни со напредна возраст и погодени од имуносупресивни болести.

Покрај тоа, кучешката лепра може да се класифицира како локализирана или генерализирана. Погледнете дека:

ЛОКАЛИЗИРАН

Обично се случува кај кучиња стари под 1 година. Се манифестира од мали лезии во различни области кај миленичето, со изглед сличен на оној на рингворм. Главниот знак е опаѓање на косата околу очните капаци, усните и аглите на устата и, повремено, на трупот, нозете и стапалата.

РАСПРОСТРАНЕТО

Ова се смета за напредна фаза на болеста, во која погодените кучиња ја испуштаат практично целата коса од телото. Воспалението се јавува во корените на косата, со инфилтрација на бактерии во кожата кои предизвикуваат инфекција и последователно формирање на кора и рани кои предизвикуваат болка и чешање. Некои случаи се еволуција на локализирана краста, а други се развиваат спонтано кај постари животни.

ФАКТОРИ КОИ ЈА ФАВОРИЗИРААТ НЕЈЗИНАТА МАНИФЕСТАЦИЈА

Преносот е наследен, сепак, некои фактори имаат директно влијание врз демодектичката краста да се манифестира кај домашните миленици. На пример, животните кои доживеале болести како рак, поминале низ бремености, тешко разделување или дури биле во топлина, се поподложни на развој на болеста.

Ах, исто така е важно да се запамети дека некои раси на кучиња се повеќе предиспонирани за демодициоза:

  • Германски овчар
  • Пинчер
  • Дашунд
  • Питбул
  • Англиски и француски булдог
  • Доберман
  • Јоркшир
  • Далматинец
  • Мопс
  • Боксер

За жал, сè уште не е можно да се прецизира прецизна форма на превенција од болести. Поради оваа причина, важно е старателите и воспитувачите да обрнат внимание на какви било промени на кожата на нивното крзно, со цел да побараат соодветен третман и да спречат еволуција на состојбата.

ДИЈАГНОЗА И ТРЕТМАН

Бидејќи знаците на демодектична краста лесно може да се мешаат со други кожни болести, од суштинско значење е дијагнозата да ја постави квалификуван ветеринар. Процесот вклучува директно набудување на лезиите, а исто така и лабораториски тестови направени од самата кожа и кои откриваат присуство на грини преку микроскопска анализа.
Откако ќе се најде демодициоза, третманот се препишува индивидуално, проценувајќи ја состојбата на секое домашно милениче во однос на фазата на болеста и присуството на придружни инфекции, на пример. Општо, во моментов третманот се спроведува преку употреба на орални паразитициди, но може да вклучува и употреба на лосиони и шампони, антибиотици, па дури и витамини за зајакнување на имунитетниот систем на крзното.

Затвори го портретот на насмеаната Азијка која гушка куче седејќи на кревет на топла сончева светлина, копирај простор

КОРИСИТНОСТ: ДАЛИ ДЕМООДЕКТИЧКАТА КРАСТА Е ЗАРАЗНА ЗА ЛУЃЕТО?

Демодектичката краста од кучиња не е заразна за луѓето, за разлика од саркоптичката краста која е позната и како шуга, каде што грината Sarcoptes Scabiei ги напаѓа најповршните слоеви на кожата и предизвикува екстремни чешања, корка и црвеникави осипувања, раширен пад на косата и често доаѓа со сериозни инфекции. Сепак, и покрај тоа што е многу заразна не само за луѓето, туку и за другите животни, саркоптичката краста не е толку честа како демодектичката краста. Ако се сомневате, секогаш консултирајте се со ветеринар!

Како е да го направите тоа токму сега и да дејствувате за безбедноста и благосостојбата на вашиот крзнен?
Закажете состанок тука во Ветеринарен центар и ќе работиме заедно во име на вашето домашно милениче!