Стрес кај кучиња и мачки: Како влијае карантинот на животот на домашните миленици?


Влијанијата на КОВИД-19 врз нашите животи ја изнесоа потребата да се преиспитаат навиките и начините на поврзување со другите луѓе и со нашите рутини. Покрај физичкото здравје, пандемијата, исто така, влијае – и многу – на нашата емоционална благосостојба. Затоа, од суштинско значење е да можеме да гледаме со поголема наклонетост кон нас самите, како и кон нашите миленици – бидејќи карантинот и социјалното растојание исто така предизвикуваат стрес кај кучињата и мачките. 

Поради потребата да останеме дома за да избегнеме гужва, влијаеа и прошетките со нашите миленици. Нашиот престој подолго време дома и различни фактори од ден на ден се рефлектираат директно на крзнената рутина. Од суштинско значење е да знаеме како да ги идентификуваме знаците на стрес, за да можеме да артикулираме стратегии што придонесуваат за намалување на негативните влијанија на сегашното сценарио врз животот на нашите животни.

Наведуваме неколку знаци кои можат да укажат на стрес кај кучињата и мачките за да обрнете внимание.

ЗНАЦИ НА СТРЕС КАЈ КУЧИЊА И МАЧКИ

ПОВРАЌАЊЕ, АЛЕРГИИ ИЛИ ДИЈАРЕЈА

Стресот кај кучињата и мачките е состојба која покрај емоционалното здравје може да предизвика и физички непријатност кај животните, како резултат на промената на рутината што го носи во секојдневниот живот на домашните миленици. Во некои потешки случаи, стресот директно влијае на хранењето на крзното, што може да резултира со симптоми како што се повраќање, алергии или дијареја. 

Во овој случај, без оглед на можната причина за симптомите, од суштинско значење е да се побара специјализирана ветеринарна заштита за да се обезбеди дијагноза и правилен третман на миленичето. 

ГУБЕЊЕ НА КОСАТА

Процесот на промена на косата е природен помеѓу кучињата и мачките. Меѓутоа, кога живеат со стрес во нивниот секојдневен живот, миленичињата имаат тенденција да губат повеќе коса отколку нормалното.

НАГЛИ ПРОМЕНИ ВО ОДНЕСУВАЊЕТО

Стресните ситуации честопати се придружени со промени во однесувањето. На пример, мачките и кучињата честопати ги лижат крзното и шепите на дневна основа, меѓутоа, ако оваа навика се интензивира премногу, тоа може да биде знак дека крзнениот доживува моменти на стрес и преку оваа акција бара да ослободи малку од вашите тензии. 

АГРЕСИВНОСТ

Кучиња грчат за секојдневни ситуации. Каснувања кои веќе не се шега. Пички кои пожестоко гребеат. Агресивното и безидејно однесување на домашните миленици (особено кога тоа се случува постојано) е исто така силен показател дека крзненото куче е под стрес.

АПАТИЈА 

Секое домашно милениче е различно и има уникатен начин на врска со луѓето, меѓутоа, интензивното апатично однесување (игнорирање на нивните тутори) е начин да се сфати дека животните минуваат низ моменти на стрес. Ова исто така се протега на односот што го имаат со други животни или дури и со нивните играчки и оброци. Под стрес милениче е обично домашно милениче кое бега од какви било форми на интеракција.

ШТО ДА НАПРАВИТЕ ЗА ДА ГО УВЕРИТЕ ВАШЕТО ДОМАШНО МИЛЕНИЧЕ ЗА ВРЕМЕ НА КАРАНТИН?

Пренаменувањето на рутината со вашето домашно милениче е основна вежба за борба против стресот кај кучињата и мачките за време на карантин. Haveе треба да инвестирате во некои различни активности за да се забавувате со вашиот четириножен пријател, за да може да се релаксира и да се забавува, ослободувајќи ги напнатостите од секојдневниот живот и промените на расположението предизвикани од новата рутина. Некои совети се:

Млада жена си игра со меки миленичиња дома, куче скока и се обидува да ја фати играчката

СОЗДАДЕТЕ СТИМУЛИРАЧКИ СРЕДИНИ

Создавање стимулативни средини за кучиња и мачки е стратегија за да понудиме повеќе квалитетен живот и благосостојба за нашите најдобри пријатели. Прекумерната енергија и малку опции за активности се клучни за животните да презентираат проблеми како што се прекумерна тежина, стрес, агресија, па дури и апатија, така што инвестирањето во стимулирачки средини им помага да имаат опции за забава, како и расеаност, за да се справат со вашите нови рутини.  

ИНВЕСТИРАЈТЕ ВО КВАЛИТЕТНО ВРЕМЕ СО ВАШЕТО ДОМАШНО МИЛЕНИЧЕ

Нашите куќи може да изгледаат ограничени на моменти, но со малку имагинација и во друштво на вашето домашно милениче можете да истражите безброј можности за забава и да ги зајакнете врските со крзнениот. 

Дали сакате да проверите предлози за активности за да вежбате со вашето домашно милениче? Имаме напис и за тоа. 

ВРЕДНОСТ И НАГРАДА ЗНАЦИ НА УБОВ И СРЕЌА

Нашите миленици учат многу од добри примери. Затоа, кога сфаќате дека во текот на денот вашето животно се однесува добро и изразува дека е повозбудено, оценете го овој момент со дела наклонетост и награди. 

Ова не мора да се бори против стресот на крзното, но сигурно ќе го стимулира чувството на грижа и ќе ја зајакне врската помеѓу вас, што ќе го олесни справувањето со сегашното сценарио.