Дирофилариоза


Дирофилариоза е едно од паразитските заболувања кај кучињата и човекот. Ова заболување е предизвикано од глистата Дирофиларија, која се приспособила да живее во крвните садови и срцето на кучињата. Во последните години, во делот на Егејска Македонија, е утврдено дека 10% од ловните кучиња се заболени со оваа опасна болест.

Паразитот се пренесува преку комарци кои се инфицирани со ларви од заразени животни. Ларвите се развиваат во комарецот и потоа, ако комарецот го ухапси кучето, се пробиваат до крвотокот и се стационираат во десната половина на срцето. Таму се зрее во возрасни паразити, што може да потрае 4-5 месеци. Женските паразити можат да се пренесат и на фетусот кога кучето е скучно.

Се мислеше дека дирофилариозата се јавува само во топли и влажни подрачја, но таа е докажана и во поларни предели. Присуството на комарци кои се преносители на ова заболување е критично, и затоа мочурливите терени, бари, влажни региони и езера се идеални места за развој на комарци.

Освен кучињата, дирофилариозата може да заболи и луѓето како преодни домаќини. Зрелите паразити не можат да опстанат во срцето на човекот, па затоа се настануваат во белодробните артерии и предизвикуваат повеќе штети.

Симптомите на дирофилариозата можат да бидат видливи или понекогаш да не се забележуваат. Кучињата можат да покажат одбивање на наредби, намалена работна желба, суво кашлање и брзо и нагло слабеење. Други симптоми вклучуваат намален апетит, треска и можни епилептични напади. Видливите слузници може да бидат цијанотични, а дишењето да биде отежнато. Инфаркти на виталните органи можат да предизвикаат изненадна смрт.

Лекувањето на дирофилариозата може да биде оперативно или конзервативно, но суштината е да се уништат возрасните паразити. Превентивата е многу важна, и постојат неколку начини за заштита. Механичката и хемиската заштита вклучуваат користење на репелентни средства кои делуваат против комарци. Медикаментозната заштита вклучува употреба на моќни лекови во ветеринарната медицина кои го контролираат причинителот на оваа болест.